Alleen een zak gooit afval naast de afvalbak!

Richard ruimt 1x per maand zwerfafval op in zijn buurt

“Als ik met mijn honden een rondje maak, zie ik altijd zoveel troep liggen. En dan erger ik me rot. In de speeltuin vind ik blikjes en sigarettenpeuken, in het park ligt allemaal plastic afval, als de ondergrondse vuilcontainers vol zijn, stapelt het vuil zich ernaast op en soms gooien mensen zelfs spullen naar beneden vanaf het balkon van hun flat.”

Troep Troopers Tongelre

Richard Kemner woont in de Eindhovense wijk Tongelre. Hij deed een oproep aan buurtbewoners om op World Cleanup Day samen het zwerfafval aan te pakken. “Want alleen samen kun je iets bereiken.” Eind november 2020 kwamen de Troep Troopers Tongelre (3T’s) voor het eerst in actie in de wijk Muschberg Geestenberg.

Richard Kemner ruimt afval op

Richard Kemner raapt afval op

“Het was best even wat uitzoekwerk, maar al snel hadden we spullen waarmee we het afval konden opruimen, een eigen appgroep, een facebookpagina en zelfs een logo! Ook haalden we na een rondgang over de Groene Long, Doornakkers en op de Urkhovenseweg maar liefst tien volle vuilniszakken met troep op.”

“Voor mij is het een kleine moeite om mijn afval op te ruimen. Ik vind het normaal en bovendien staan er genoeg afvalbakken. Toch doen mensen het niet. Nu is het makkelijk om te klagen. En het is niet mijn afval, dus waarom zou ik het opruimen? Maar dat past niet bij mij. Liever kom ik in actie en ga iets doen tegen het zwerfafval in mijn wijk.”

Samen zwerfafval opruimen

Het kleine clubje groeide binnen een paar maanden uit tot een groep van 12 actieve buurtbewoners. Richard: “We houden het eenvoudig: elke maand spreken we af op een vaste plek. Dan maken we een wandeling van anderhalf uur om zwerfafval op te ruimen. Dat vraagt niet veel van je tijd en past eigenlijk in elke agenda. En het is leuk omdat je op een ongedwongen en laagdrempelige manier je buurt en de bewoners leert kennen. We hebben veel lol samen.”

Landelijke bekendheid

“Dankzij medeoprichter Gina Makken kregen de Troep Troopers Tongelre zelfs landelijke bekendheid”, grinnikt Richard. “Na de rellen in de binnenstad riep zij Eindhovenaren op om de schoonmakers van de stadsreiniging te helpen. Haar oproep werd massaal gedeeld en opgepikt door meerdere nieuwskanalen. Gina vertelde -uiteraard- ook uitgebreid over ons buurtinitiatief.”

Onze wens is om nog een beetje door te groeien om in de andere wijken van Tongelre ook aan de slag te gaan met de Troep Troopers Tongelre. Zo kunnen we een groter gebied bereiken. 

Van maandelijkse opruimronde tot straattheater

Richard vertelt dat de maandelijkse opruimronde door de buurt hem veel voldoening geeft: “Je bent lekker buiten, blijft in beweging en wordt je bewuster van je eigen bijdrage aan een fijne woonomgeving. Zo maken we samen onze buurt mooier en leefbaarder.”

“We krijgen veel positieve reacties van voorbijgangers en buurtgenoten. Daarnaast brengt het ook leuke, nieuwe contacten. Zo treed ik binnenkort op bij woonzorgcomplex Berckelhof in Tongelre met één van mijn acts van het straattheater en hebben we plannen voor een duurzame dag in de zomer. Zo hopen we nog meer mensen te inspireren om hun buurt vrij te houden van zwerfafval.”

Meer weten of meedoen?

Voor wie: inwoners van Tongelre
Wat: zwerfafval opruimen
Wanneer: elke maand 1,5 uur
Hoe: te voet door de wijk
Meedoen: kijk op Facebook @troeptrooperstongelre of stuur een mail naar troeptrooperstongelre@gmail.com

Informatiekrant Zorg en Ondersteuning Eindhoven

Dit artikel is onderdeel van de Informatiekrant Zorg en Ondersteuning in Eindhoven 2021 gemaakt door ETT Media. Bekijk hier de hele krant online.

Off