"DOEN!" in Doornakkers met Buurt in Bloei

Met Buurt in Bloei werkt WIJeindhoven aan fijne buurten. Waar buren elkaar kennen en weten waar ze terechtkunnen als ze hulp nodig hebben. WIJeindhoven-medewerker Remko van Steenoven en bewoners Karin Mommers en Karlien van den Hout zijn enthousiast over de aanpak in de Tongelrese wijk Doornakkers. Wil jij ook meer betekenen voor jouw buurt? Ga naar wijeindhoven.nl/buurtinbloei, kom langs bij het inloopspreekuur van het WIJteam bij jou in de buurt of bel (040) 238 89 98.

Doornakkers in het stadsdeel Tongelre is een unieke wijk om te wonen, vertellen Karin Mommers en Karlien van den Hout: “Tussen het kanaal, de rondweg en het spoor vind je een woonwagenkamp, koop- en huurhuizen en een moskee. Het is een fijne plek voor kinderen met een verscheidenheid aan mensen.” In gesprek met Remko Steenoven, verbinder bij WIJeindhoven, vertellen ze over hun droom voor Doornakkers en hoe ze zich samen inzetten voor een fijne wijk waar iedereen elkaar goed kent en buren er voor elkaar zijn.

DOEN!

“Samen met bewoners uit alle hoeken van de wijk vormen we DOEN. Dat staat voor Doornakkers Oud en Nieuw. Daarmee bedoelen we niet de jaarwisseling, maar het nieuwe en het oude deel van Doornakkers. Een fijne wijk waar iedereen elkaar goed kent, daar zetten we ons gezamenlijk voor in, vertellen Karin en Karlien.” Remko: “Het begint bij de bewoners en wat hen bezighoudt. Door hen met elkaar en organisaties die in Doornakkers actief zijn te verbinden, bouwen we aan een netwerk in de wijk.

“We misten zelf de kennis over hoe je bijvoorbeeld subsidie kunt aanvragen voor iets wat je graag in je wijk wil. Remko heeft ons daarmee geholpen. Nu weten we veel beter de weg. Ook brengt Remko ons in contact met andere mensen uit Tongelre. Hij kent de wijk en de mensen die er wonen goed en weet waar wat is.”

Remco Steenoven, KArlien van den Hout en Karin Mommers op het Dirigentplein in Doornakkers.

Remko Steenoven, Karlien van den Hout en Karin Mommers op het Dirigentplein in Doornakkers

Remko Steenoven is al heel wat jaartjes werkzaam als verbinder bij WIJeindhoven in stadsdeel Tongelre. Remko kent de wijk als zijn eigen broekzak en vertelt bescheiden over hoe hij organisaties, verenigingen en inwoners met elkaar in contact brengt. Liever zet hij de inwoner of die vereniging in de spotlight. Remko: “Voor mij begint het bij de inwoner in de wijk en nieuwsgierig zijn naar wat hem of haar bezig houdt.”

Latte én pleur

“Ik merk dat de mensen die in het nieuwe deel van Doornakkers wonen dezelfde behoeften hebben als de bewoners van het oude deel.” vertelt Remko. Karin vult aan met haar droom voor Doornakkers: “ Wat ik mis is een herkenbare en doelgroeploze ontmoetingsplaats waar de drempel laag is om binnen te stappen.Dat is een laagdrempelige ontmoetingsplek waar iedereen elkaar kan tegenkomen en met elkaar in contact is. Hopelijk gaat die er ergens in de komende jaren komen.” “Een ontmoetingsplek waar je zowel terecht kunt voor je latte met havermelk als waar je nog gewoon een bakkie pleur voor vijftig cent kunt doen” vat Karlien samen.

Klein beginnen

“Je begint met iets kleins waardoor mensen op een iets andere manier naar de wijk gaan kijken, bijvoorbeeld een weggeefkast. Vanochtend was ie helemaal vol en nu alweer bijna leeg. Het is leuk om te merken dat dit soort kleine initiatieven weer anderen uitlokken en dat je zo de mensen in de wijk steeds beter leert kennen“ vertelt Karlien.

Karin: “Op dit moment maakt DOEN! een kaart om de mensen uit Doornakkers kennis te laten maken met plekken waar je o.a. koffie kunt drinken, elkaar ontmoet, een spelletje doet of sport beoefend. Daar heb je zowel de buurtbewoners als de organisaties in de wijk bij nodig. Aan de buitenkant van gebouwen kun je niet zien dat er iets te doen is of dat je er gewoon naar binnen kunt. Dit voorjaar organiseren we ook een verbindingsmarkt in de wijk die op het Dirigentenplein gaat plaatsvinden. Op 26 mei presenteren allerlei organisaties zich die een binding hebben met Doornakkers en kunnen de buurtbewoners ervaren wat onze wijk allemaal te bieden heeft.”

In gesprek over jouw wijk?

Wil je ook in gesprek over jouw droom voor de wijk waar je woont? De verbinders van WIJeindhoven maken graag kennis met jou en zijn benieuwd naar jouw verhaal. Kijk op wijeindhoven.nl/buurtinbloei of loop even binnen bij een spreekuur. Je vindt de tijd en plaats van het inloopspreekuur bij jou in de buurt via wijeindhoven.nl/contact. Bellen of mailen kan ook! Bel WIJeindhoven van maandag t/m vrijdag op (040) 238 89 98. Of stuur een e-mail naar info@wijeindhoven.nl.

Een ingekorte versie van dit artikel kun je vinden op de pagina Eindhoven Dichterbij in Groot Eindhoven.

On