Kunst is de rode draad in het leven van Marjan en Siamak

'Bij het Living Museum kan ik mensen met mijn talent helpen en inspireren'

Siamak Behrooz en Marjan Khosravi. Verbonden als man en vrouw én verbonden aan de kunst. Siamak moest zijn land Iran ontvluchten en kwam via allerlei omwegen in België terecht. Daar studeerde hij vier jaar keramiek en fotografie aan de Municipal Academie in Brugge.

Marjan was een succesvol kunstenaar in Teheran. Ze organiseerde jaarlijks tentoonstellingen en exposeerde op internet. Toen Siamak de schilderijen van Marjan zag, raakten ze aan de praat. “En nu zitten we hier”, zegt hij met een lach naar Marjan.

Boos en verdrietig

Marjan: “Ik vond het lastig om alles achter te laten. In Nederland moest ik onder nul beginnen. Ik kon geen contact maken met andere mensen, ik sprak de taal niet en ik kon niet werken. Natuurlijk kreeg ik taalcursussen, maar het lukte me niet om het Nederlands te leren. Ik werd boos en verdrietig en raakte in een isolement.”

“We wilden allebei heel graag iets doen”, vertelt Siamak. “De hele tijd thuis zitten, dat is niks. Omdat we geen werk hadden, werden we verbonden aan WIJeindhoven. Zij kwamen op bezoek en dachten met ons mee: Wat vind je leuk, waar ben je goed in, waar word je gelukkig van? Tja, het antwoord op die vragen was niet moeilijk.”

Talent delen met anderen

Twee paar ogen beginnen te stralen. Marjan: “We werden voorgesteld bij het Living Museum, een initiatief van Neos. Hier kunnen kwetsbare mensen via kunst werken aan hun herstel.” Trots zegt Siamak: “Mensen waren onder de indruk van het talent en de mooie schilderijen van Marjan. Al snel hielp ze andere mensen door ze te coachen en te inspireren. En nu heeft ze zelfs een jaarcontract gekregen! Ik ben zo blij dat ze hier terechtgekomen is.”

“Ik werk vijf dagen in de week en ben de eerste die komt en de laatste die gaat”, zegt Marjan. “Naast teken- en schilderlessen denk ik mee over hoe we het Living Museum nog mooier en beter kunnen maken. We willen bijvoorbeeld ook mensen uit de wijk verwelkomen en een tentoonstelling organiseren.”

Nieuw land, nieuwe vrienden

Marjan is erg bescheiden, maar Siamak vertelt dat er nog meer op de planning staat: “Marjan is een eigen project gestart: Nieuw land, nieuwe vrienden. Ze schildert portretten van de mensen die hier komen. Het zijn schitterende portretten. De reeks is bijna af en nu heeft het CKE (Centrum voor de Kunsten Eindhoven) interesse om er iets bijzonders mee te doen.”

“Het voelt ook echt alsof ik een tweede familie heb gevonden. Ik hou van de mensen hier. Je leert om sneller door de buitenkant heen te kijken en ziet dat het hart goed is. Het is fantastisch om iets waar je zelf gelukkig van wordt door te geven aan een ander. Bovendien krijg ik door mijn lessen en het contact met mensen de beste Nederlandse les die er is”, vertelt Marjan enthousiast.

“Het is heerlijk om onze kennis te delen. Mensen zijn blij en enthousiast. We willen de kwetsbare mensen die hier komen moed en hoop geven. Een stapje verder helpen. Het geeft rust, voldoening en een goed gevoel. Want alle liefde die je geeft, krijg je ook terug.”

Marjan en Siamak willen graag via deze weg het Living Museum, WIJeindhoven en Neos bedanken voor de kans die ze hebben gekregen om elke dag bezig te zijn met waar ze gelukkig van worden.

Informatiekrant Zorg en Ondersteuning Eindhoven

Dit artikel is onderdeel van de Informatiekrant - Zorg en Ondersteuning in Eindhoven 2021 gemaakt door ETT Media. Bekijk hier de hele krant online.

Off